Захаросани череши

Обожавам череши , най – любимият ми плод …:)

Тази година освен компота от череши и сладкото което винаги правим , реших да си направя и захаросани череши . В една стара готварска книга за “ Домашно консервиране “ намерих рецепта за – озахарени череши и запретнах ръкави ….:-)

Продукти :

1 кг. захар

1 кг. череши

2-3 листа от индрише

червена хранителна боя

Приготовление :

Черешите се почистват от костилките , поставят се в горещ сироп , приготвен от 1 кг. захар и 500 мл. вода на 1 кг. почистен плод . Сместа се вари 2 -3 минути и се оставя да престои 24 часа . След това сиропът се отцежда и се сгъстява до намаляване на обема му с 2/3 . Плодовете се варят в така сгъстения сироп 5-6 минути , свалят се от огъня и се оставят да изстинат в сиропа . Поставят се листата от индришето и малко червена хранителна боя (  аз пропуснах боята , в момента не разполагах с такава ) като се разбърква до пълно оцветяване на плодовете . Сместа се вари 5-6 минути и пак се оставя да изстине . След това плодовете се изваждат от сиропа , подреждат се в тава и се подсушават . Съхраняват се , наредени в кутии .

Захаросаните череши се използват за гарниране на торти , пасти и приготвяне на кейкове .

Публикувано на захаросани череши и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Захаросани череши

  1. fedora каза:

    Прекрасни са! 🙂
    Как не съм ти видяла по-рано блога, сега и аз щях да се наслаждавам на тази прелест 😦

  2. Христиана каза:

    Много хубава идея! Само се чудя накрая подсушаването на готовите черешки как става, като престоят извесно време в тавата или леко се подсушават във фурната?

    • sabinaberova каза:

      Христиана , добре дошла !
      Черешите се подсушават като престоят известно време в тавата , не се сушат във фурна . Извинявам се за късния отговор , но нямах възможност да пиша по- рано.
      Поздрави !

Вашият коментар