Желетата се приготвят от сок , който се получава от плодове , съдържащи повече пектин . Освен компота от дюли , който всяка есен правим , тази година реших да приготвя и желе .
На 1 кг. дюли се слагат 400 гр. захар
Дюлите се измиват от мъха , нарязват се на малки парчета и се сваряват заедно с корите и семките , за да се използуват съдържащите се в тях вещества . Количеството на водата е толкова , колкото да покрие суровия плод . Към получения от уврелите плодове сок , се прибавя захарта . Вари се , докато сиропът се сгъсти .
Желето е готово , когато сложено с лъжичка върху чиния , се отделя , без да оставя следа .
Готовото желе , още докато е топло се сипва в предварително затоплени буркани и се стерилизира около 5 минути за капачките .
Сабина, прекрасно е 🙂
Детският ми спомен е сладкото от дюли на баба ми /настъргани/,
както и печените сини сливи:)
Намазах си на една филийка!
Поздрави и спорни предколедни дни!
Мерси , Дани . Сега ме подсети , че и моята баба правеше сладко от настъргани дюли 🙂 следващият път и аз ще го приготвя по този начин . 🙂
Прегръдки и хубава и успешна нова седмица !
Желето изглежда перфектно!
Майстор си на сладката и конфитюрите:)
И тук още веднъж искам да те поздравя с порасналите прекрасни дечица!Много да те слушат и радват!
Благодаря за комплиментите и милите думи Диди !
Желето ти е превъзходно! Едно от любимите ми и маминка преди ми приготвяше и много си отиваше с пържени питки (мекици)! Хайде до скоро, че малката шета!
Маги
Благодаря ти , Маги !
Целувки на малката кукла . 🙂
Поздрави !
Любимото ми желе…винаги когато имам дюли предпочитам да направя него ,вместо сладко.Толкова е ароматно и вкусно….
Поздрави!
Az shte naprawq jele i reshih da e ot duli. Pravq go dnes i iz kuhnqta se nosi ssuper aromat