Баклава “ Стефи „

Обожавам баклава , много обичам и всякакви сиропирани сладкиши .🙂

Рецептата за тази вкусна баклава научих от моя приятелка Стефка и затова я кръстих на нея .🙂

Продукти :

един пакет готови кори „Бела“

200 гр. едро смлени орехи

200 гр. стафиди

200 гр. кокосови стърготини

малка бутилка газирана вода ( от 0, 500 мл.) слага се половината , около 0 , 250 мл .

половин пакет бакпулвер

За сиропа – 1 л. вода

800 гр. захар

2 ванилии

половин пакетче масло ( от 125 гр. )

Приготовление : Орехите, стафидите , кокосовите стърготини и бакпулверът се объркват в купа , добавя се и газираната вода .

Взимат се по два листа от корите , наръсват се с малко олио и в началото им се слага от “ ореховата “ плънка ( не се поръсва по цялата кора ) и се навива на руло , нарязва се на парчета които се поставят в подмазана с олио тава , продължаваме така до изчерпване на количествата . Пече се в предварително загрята фурна на 180 гр. до златисто , около 1 час .

Приготовление на сиропа – водата се смесва със захарта и се вари до сгъстяване , на слаб огън ,около половин час , добавя се маслото и ванилията .

След като баклавата изстине се залива с горещия сироп . Най – добре е да престои едно денонощие , но не в хладилник , за да поеме от сиропа и да стане по – сочна .

Да ви е сладко !🙂

Стефи , благодаря ти за вкусната рецепта !

Публикувано на Десерти и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

6 отговора към Баклава “ Стефи „

  1. Ирина каза:

    Не обичам баклава, но снимките ти са много апетитни…
    Поздравления за блога!

  2. Аелис каза:

    Страхотна баклава!Само да попитам – ако правилно съм разбрала, количеството на газираната вода е 125 мл., или бъркам?

    • sabinaberova каза:

      Благодаря ти Аелис .
      Редактирах за газираната вода в рецептата , трябва да сложиш около половин бутилка , целта е леко да се овлажни плънката .

  3. Диди Б каза:

    Много обичам баклава, но незнайно защо не правя.Твоята изглежда мноого апетитно:) и лесна за приготвяне.Запазвам си я, защото е крайно време да се поправя.
    Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s