Мармалад от кайсии

Кайсиите са отличен източник на витамин А , витамин С , фибри и калий .

Те са били култивирани в Персия още от древни времена и са били една от важните стоки по местните пазари . И до ден днешен това е популярен плод в Иран , познат под името зард – алю .

Кайсията в градината ни е страхотна , с едри плодове , лесно отделяща се костилка и както казват мойте дечица – “ сладка като мед “ ….:-)

Ето и рецептата за мармалада ….

На 1 кг. изчистен плод се слага 400 гр. захар

Кайсиите се измиват и почистват от костилките . Разрязват се на половинки и се смилат в машинка с едра решетка .

Полученото кайсиево пюре се поставя в съд за варене и се сгъстява на силен огън при постоянно бъркане до получаване на желаната гъстота .

Преди края на сгъстяването се прибавя захарта .Готовият мармалад топъл се насипва в измити и подсушени буркани и се стерилизира около 5 минути за капачките .

Публикувано на вкусотийки в буркани и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

3 отговора към Мармалад от кайсии

  1. Danyela каза:

    Мммм, домашен мармалад от плодове от дървото в двора…мечта! Благодаря за вкусната рецепта!

  2. Pingback: Мармалад от сини сливи – спомен от детството « ТВОРЕНИЯ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s